Ψωμί ζυμωτό (πολύσπορο)

psomi_aspro

  • 1 κιλό αλεύρι ζυμωτό
  • 2 φακελάκια μαγιά
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 650 γρ. νερό (περίπου 3 1/4 κούπες τσαγιού)
  • 2 κουταλάκια γλυκάνισο
  • 2 κουταλάκια ηλιόσπορο
  • 2 κουταλάκια λιναρόσπορο
  • 1 κουταλάκι μαυροκούκι
  • σουσάμι

Ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλάτι σε μια λεκάνη και ζυμώνουμε για 10 λεπτά. Τα σπόρια είναι προαιρετικά. Διαλύουμε το αλάτι σε λίγο νερό και το προσθέτουμε στο μείγμα. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για άλλα 5 λεπτά μέχρι να γίνει ελαστική η ζύμη. Αφήνουμε το ζυμάρι σκεπασμένο με μια πετσέτα να ξεκουραστεί για 40 λεπτά.

Κατόπιν κόβουμε το ζυμάρι σε κομμάτια και τα πλάθουμε σε σχήμα φρατζόλας ή καρβελιού. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να ωριμάσουν σε ζεστό μέρος για 90 λεπτά.

Χαράζουμε τα ζυμάρια. Σε ένα ποτηράκι βάζουμε 2 δαχτυλάκια νερό και λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε. Με αυτόν τον πολτό αλείφουμε τα ζυμάρια με ένα πινέλο, ώστε να δημιουργήσουν κρούστα όταν ψηθούν. Στη συνέχεια τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι.

Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά στους 200 βαθμούς.

psomi_olikhs

Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε ψωμί σικάλεως. Μόνο που το αλεύρι θα χρειαστεί να είναι σικάλεως και να μη βάλουμε γλυκάνισο.

Συνταγή και τα ψωμάκια της φωτογραφίας από τη θεία Σοφία.

Advertisements

4 thoughts on “Ψωμί ζυμωτό (πολύσπορο)

  1. Μπράβο σας και συγχαρητήρια για την όμορφη ιδέα σας! Είμαι σίγουρος πως θα είναι όλα πεντανόστιμα! Κρατάω τη διεύθυνσή σας για να βρίσκω σπιτικές συνταγές! Καλημέρα σας!

Εδώ γίνεται συζήτηση

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s