Τσουρέκι

tsoureki

  • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
  • 200 γρ. βούτυρο (1 κούπα τσαγιού)
  • 250 γρ. ζάχαρη (1 1/4 κούπες τσαγιού)
  • 4 αυγά
  • 200 γρ. γάλα χλιαρό (1 κούπα τσαγιού)
  • 4 φακελάκια μαγιά
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 10 γρ. μαχλέπι σκόνη (2 κουταλάκια)
  • μισό κουταλάκι μαστίχα τριμμένη
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  1.  Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι.
  2. Ανακατεύουμε με το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα και το ξύσμα.
  3. Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο με τη ζάχαρη. Τα προσθέτουμε στο μείγμα.
  4. Διαλύουμε τη μαγιά στο γάλα και χτυπάμε τα αυγά με σύρμα. Τα προσθέτουμε στο μείγμα.
  5. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει η ζύμη ελαστική.
  6. Αφήνουμε τη λεκάνη με τη ζύμη σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά.
  7. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φυτίλια και τα αφήνουμε για 10 λεπτά.
  8. Έπειτα πλέκουμε τα φυτίλια σε κοτσίδες.
  9. Τα βάζουμε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα και τα αφήνουμε για 1 ώρα περίπου, σκεπασμένα, σε ζεστό μέρος.
  10. Μετά τα αλείφουμε με 1 αυγό (χτυπημένο) ή μόνο τον κρόκο του.
  11. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 25-30 λεπτά.

Συνταγή και το τσουρέκι της φωτογραφίας από τη θεία Σοφία

Advertisements

2 thoughts on “Τσουρέκι

Εδώ γίνεται συζήτηση

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s